Pokrzywa – nie taki chwast zły, jak go malują!

Przez wielu z nas nadal postrzegana jest jako uciążliwy chwast, którego trudno się pozbyć i z którym jeszcze trudniej żyć.  Czy owiana złą sławą pokrzywa faktycznie zasłużyła na potępienie? Absolutnie nie. Wystarczy wiedzieć, jak można wykorzystać jej dobroczynne działanie. W naturze nie ma „chwastów” – ten termin stworzyliśmy sami.

Pokrzywa nie jest jedynie popularnym i uciążliwym chwastem. Jest przede wszystkim pełnym drogocennych wartości ziołem, które warto stosować jak najczęściej. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) od zawsze ceniona była w medycynie naturalnej – napary z rośliny były przygotowywane już przed wiekami. Zarówno w liściach, jak i w korzeniach pokrzywy znajdziemy wiele cennych składników, do których należą między innymi: garbniki, flawonoidy, acetylocholina, histamina, serotonina, kwasy organiczne, witaminy, fitosterole, sole mineralne.

Charakterystyka pokrzywy

Pokrzywy przedstawiać szczególnie nikomu nie trzeba. Każdy z nas miał zapewne „przyjemność” bliskiego kontaktu z tym „chwastem” w dzieciństwie. Kojarzymy ją zwykle z bardzo nieprzyjemnymi poparzeniami, powstałymi na skutek dotknięcia parzących włosków.

Pokrzywa jest mało wymagającą, wieloletnią, rozłogową rośliną. Jej pędy osiągają średnio około 0,5 m wysokości, choć często zdarzają się również okazy sięgające nawet 2 m. Rozłogi rośliny są bardzo długie i rozgałęzione – dlatego tak trudno pozbyć się jej z ogrodu. Liście wyrastają z łodygi parami, mają kształt jajowato-sercowaty i lekko ząbkowane brzegi. Łodygi i ogonki liściowe pokryte są parzącymi włoskami. Pokrzywa kwitnie na biało – jej kwiaty zebrane są w zwisające kwiatostany.

Pokrzywa rośnie dziko w wielu miejscach – spotkamy ją w lasach, na łąkach, przy drogach, na polanach, w ogrodach, w sadach – nie trzeba jej specjalnie szukać. Występuje głównie w miejscach wilgotnych i zarośniętych. Wykorzystać możemy zarówno liście, jak i korzenie tej cennej rośliny. Kiedy i jak zbierać pokrzywę? Najbardziej cenne dla naszego zdrowia są młode liście pokrzywy zbierane wiosną – od kwietnia do początku czerwca, jednak możemy je z powodzeniem zbierać aż do września (najlepiej z części wierzchołkowej). Korzenie pokrzywy najlepiej zbierać po sezonie.

pokrzywy
Zarówno w liściach, jak i w korzeniach pokrzywy znajdziemy wiele cennych składników, do których należą między innymi: garbniki, flawonoidy, acetylocholina, histamina, serotonina, kwasy organiczne, witaminy, fitosterole, sole mineralne.

Pokrzywa – właściwości zdrowotne

1) Idealna w walce z anemią

– Ma działanie krwiotwórcze, jest bogata nie tylko w żelazo, ale również w miedź, witaminę K i kwas foliowy. Polecana jest rekonwalescentom, dzieciom, osobom cierpiącym na anemię, osłabionym, przemęczonym.

2) Wspomaga odchudzanie

– Przyspiesza przemianę materii, ułatwia i reguluje trawienie. Zawiera sekretynę, która aktywuje pracę trzustki, a co za tym idzie zwiększa wydzielanie soku trzustkowego Stymuluje także wątrobę do produkcji żółci.

3) Usuwa nadmiar wody z organizmu

– Działa moczopędnie, dlatego powinny polubić ją zwłaszcza osoby, które mają problem z zatrzymywaniem wody w organizmie, obrzękami, a także Ci, którzy chorują na kamicę nerkową i stany zapalne dróg moczowych. Regularne picie naparu z pokrzywy wspomaga naturalne usuwanie nadmiaru wody z organizmu.

4) Oczyszcza organizm

– Pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, a także szkodliwych metabolitów (np. po antybiotykoterapii), chlorków, złogów kwasu moczowego, mocznika i jonów sodu, przywracając tym samym równowagę organizmu.

5) Wzmacnia układ odpornościowy

– Działa immunostymulująco, pobudza fagocytozę, a także wytwarzanie limfocytów T i interferonów. Napar z pokrzywy warto podawać zatem zwłaszcza dzieciom – nie tylko leczy infekcje, ale pomaga również budować skuteczną barierę organizmu, która chroni przed bakteriami, wirusami i grzybami.

6) Wpływa zbawiennie na włosy i paznokcie

– Zawiera bardzo dużo wapnia, krzemu, fosforu i manganu. Wpływa na porost włosów, wzmacnia paznokcie i wyraźnie poprawia stan skóry. Działa przeciwłojotokowo, pomaga leczyć choroby dermatologiczne, sprawdza się przy łupieżu, wypadaniu włosów i grzybicy skóry.

7) Działa przeciwhistaminowo

– Zawiera flawonoidy o działaniu przeciwhistaminowym. Zwalcza katar sienny i często stosowana jest w leczeniu objawów alergii.

8) Obniża poziom cukru we krwi

– Wpływa na emisję enzymów trzustkowych., dzięki czemu obniża poziom cukru we krwi. Co więcej, wykazano również, że zmniejsza wchłanianie węglowodanów z przewodu pokarmowego.

9) Działa przeciwnowotworowo

– Preparaty z korzenia pokrzywy stosuje się między innymi w walce z przerostem prostaty. Wywar z pokrzywy pobudza limfocyty T. Pokrzywa jest również bogata w krzem, który ma duże znaczenie w walce z nowotworami (zwłaszcza przy chemio- i radioterapii). Pokrzywę dobrze również włączyć przy walce z nowotworami szyjki macicy i sutka.

10) Pomaga na reumatyzm, artretyzm, rwę kulszową

– W lecznictwie ludowym wykorzystywano ją do biczowania dotkniętych chorobą części ciała. Zawarty w parzących włoskach kwas mrówkowy, a także acetylocholina i histamina drażnią skórę, powodują jej przekrwienie i stymulują receptory bólowe – jest to efekt bardzo podobny do działania akupunktury, czy maści na bazie kapsaicyny.

11) Bogate źródło wapnia

-Nie tylko chroni dzieci przez krzywicą, ale również pomocna jest w okresie menopauzy, chroniąc przed osteoporozą i osteopenią. Co więcej, łagodzi objawy związane z klimakterium.

Pokrzywa – nie dla każdego

Na pokrzywę powinny uważać zwłaszcza osoby cierpiące na niewydolność nerek. Działanie moczopędne nie jest w tym przypadku wskazane i może dodatkowo obciążyć chore narządy. Ostrożnie z pokrzywą powinny również obchodzić się osoby ze skłonnościami do alergii. Jeśli masz problemy z cukrzycą i przyjmujesz leki – również uważaj na pokrzywę.

Pokrzywa nie tylko w medycynie naturalnej

Pokrzywa ceniona jest również w kosmetyce i przemyśle tekstylnym. Można z niej uzyskać włókna do produkcji tkanin i odzieży, jest składnikiem wielu naturalnych kosmetyków i preparatów ziołowych. Wykorzystywana może być również do produkcji barwników. Z powodzeniem stosuje się ją również w rolnictwie – jest składnikiem paszy, sprawdza się również w rolnictwie ekologicznym, jako naturalny nawóz lub środek w biologicznej ochronie roślin.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://lovenatura.pl/pokrzywa-taki-chwast-zly-go-maluja/
Twitter

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)