Placuszki migdałowe – idealne na weekendowe śniadanie!

Bezglutenowe placuszki migdałowe to idealny pomysł na zdrowe, pyszne śniadanie. Posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ich przygotowanie jest bardzo proste.  

 

Migdały są nie tylko bardzo smaczne, ale zawierają również mnóstwo cennych właściwości odżywczych. Należą do jednych z najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Bezapelacyjnie należy im się miano superfoods. Zapobiegają napadom głodu, działają kojąco na nerwy, łagodzą stres. Zawierają dużo witaminy B12, a także witaminę E i błonnik. Znajdziemy w nich również cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.  

 

Placuszki migdałowe – przepis

fot.: Photo by Alison Marras on Unsplash
Placuszki migdałowe - Love Natura
fot.: Photo by Alison Marras on Unsplash
Leciutkie, bezglutenowe placuszki migdałowe, których przygotowanie jest banalnie proste. Smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Idealne na weekendowe śniadanie!
Write a review
Print
Total Time
30 min
Total Time
30 min
Ingredients
  1. - 2 jajka
  2. - 75 g migdałów
  3. - 50 g płatków owsianych
  4. - 100 g jogurtu naturalnego
  5. - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  6. - 1/4 łyżeczki soku z cytryny
Instructions
  1. Dzień wcześniej migdały lekko podprażamy w piekarniku, a następnie zalewamy je odrobiną wody aby zmiękły - wstawiamy na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia blendujemy migdały, razem z wodą w której się moczyły, żółtkami i jogurtem. Odstawiamy na 15 minut.
  3. W tym czasie ubijamy białka.
  4. Do masy migdałowej dodajemy sodę oczyszczoną i sok z cytryny, a następnie ubite białka. Całość delikatnie mieszamy.
  5. Smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni.
  6. Podajemy np. z musem owocowym.
Notes
  1. Do placuszków idealnie nadaje się masa migdałowa, która pozostanie Ci po robieniu mleka migdałowego! Wtedy przygotowanie placuszków będzie jeszcze szybsze!
  2. Jogurt naturalny można zastąpić mlekiem migdałowym (trzeba jednak uważać na końcową konsystencję ciasta).
Love Natura - kochamy to, co naturalne! http://lovenatura.pl/
Placuszki migdałowe to także ciekawy sposób na wykorzystanie masy migdałowej, która pozostanie po przygotowaniu mleka migdałowego

Placuszki migdałowe to rewelacyjny pomysł na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie, bez grama glutenu i cukru. Jeśli jogurt zastąpimy mlekiem migdałowym, będą one również odpowiednie dla osób, które wykluczyły z diety produkty mleczne.

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://lovenatura.pl/placuszki-migdalowe-idealne-sniadanie/
Twitter

Źródło zdjęć:

  • placuszki-migdałowe-love-natura: Photo by Alison Marras on Unsplash

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)