Mączniak prawdziwy w uprawie warzyw

Mączniak jest chorobą grzybową, która dość często pojawia się m.in. w uprawach warzyw. Rośliny warzywne porażane są przez dwa rodzaje mączniaka – prawdziwego oraz rzekomego. Mączniak prawdziwy jest znacznie częściej spotykaną chorobą w naszych ogrodach.

 

Mączniak prawdziwy – jak rozpoznać chorobę?

Mączniak wywoływany jest przez grzyby, które należą do rzędu mączniakowców (Erysiphales). Mączniak prawdziwy jest chorobą dość łatwą do rozpoznania. Cechuje ją przede wszystkim obecność białego i mączystego nalotu na wszystkich częściach nadziemnych uprawianych roślin, a zwłaszcza na liściach.

mączniak prawdziwy
Mączniak prawdziwy jest chorobą dość łatwą do rozpoznania.

Na początku nalot jest niewielki. Jednak w miarę upływu czasu następuje jego dość szybkie rozprzestrzenianie się na dalsze części roślin. Nalot z czasem przypomina rozsypaną na powierzchni roślin mąkę. Liście porażone przez mączniaka prawdziwego stopniowo brunatnieją, z czasem opadając. Zamierają również łodygi. Jak zwalczać mączniaka prawdziwego?

Jakie rośliny atakuje mączniak?

Mączniak w ogrodzie atakuje wiele gatunków roślin – zarówno warzywnych, jak również plantacji owocowych. Mączniak prawdziwy występuje przede wszystkim na warzywachpomidorach, dyni, cukinii, ogórkach gruntowych, cebuli oraz na drzewach i krzewach owocowych (np. na jabłoniach, malinach, jeżynach, porzeczkach). Spotkać go można również na winogronach.

Mączniak w ogrodzie atakuje wiele gatunków roślin – zarówno warzywnych, jak również plantacji owocowych.

Atakuje również rośliny z rodziny baldaszkowatych, m.in. marchew oraz pietruszkę. Często występuje także na różach oraz na roślinach ozdobnych. Niekiedy atakuje niektóre gatunki chwastów, np. babkę lancetowatą. Spotkać go można również na trawnikach. W uprawach polowych atakuje przede wszystkim zboża. Duże nasilenie choroby może spowodować całkowite obumarcie roślin.

Warunki sprzyjające rozwojowi choroby

Rozwój choroby możliwy jest w korzystnych dla grzyba warunkach atmosferycznych. Rozwojowi mączniaka prawdziwego sprzyjają utrzymujące się wysokie temperatury oraz znaczna wilgotność powietrza. Mączniak może rozwijać się w szerokim zakresie temperatur z przedziału od 6 °C do 32°C. Jednak optymalne warunki potrzebne do infekcji i rozwoju choroby występują w temperaturze od 20 °C do 27 °C.

Rozwojowi mączniaka prawdziwego sprzyjają utrzymujące się wysokie temperatury oraz znaczna wilgotność powietrza.

Kiełkowanie zarodników na powierzchni uprawianych roślin może odbywać się w szerokim przedziale wilgotności względnej powietrza mieszczącym się w granicach od 40 do 100%. Niekiedy rozwój choroby możliwy jest również przy niższej wilgotności. Na czym polega zwalczanie mączniaka?

Profilaktyka najlepszy sposobem walki z mączniakiem prawdziwym

Profilaktyka, czyli zapobieganie rozwojowi choroby jest podstawową metodą walki z mączniakiem. Najważniejsze przy podlewaniu roślin jest unikanie zraszania ich części nadziemnych, zwłaszcza liści, łodyg i pąków. Uprawiane rośliny podlewa się bezpośrednio pod korzeń. Zapobieganie rozwojowi choroby polega także na eliminacji chwastów, a w szczególności tych, które są najbardziej podatne na infekcje.

mączniak prawdziwy
Najważniejsze przy podlewaniu roślin jest unikanie zraszania ich części nadziemnych, zwłaszcza liści, łodyg i pąków.

Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych zalicza się grabienie liści, które opadły. Zainfekowane części roślin nie należy umieszczać na kompoście, gdyż zarodniki grzyba zimują w łodygach, liściach oraz pędach roślin. Umieszczenie porażonych roślin na kompoście może doprowadzić w kolejnym sezonie wegetacyjnym do kolejnych infekcji. Tak więc zwalczanie mączniaka prawdziwego opiera się w dużej mierze na właściwej profilaktyce.

Naturalne metody zwalczania mączniaka prawdziwego

Jak zwalczać mączniaka prawdziwego? Czy istnieją naturalne sposoby zwalczania mączniaka? Rozprzestrzenianiu się mączniaka prawdziwego można zapobiec, usuwając te części roślin, które uległy porażeniu. Mączniak prawdziwy może być zwalczany przy wykorzystaniu naturalnych preparatów, które można przygotować samemu.

mączniak prawdziwy
Rozprzestrzenianiu się mączniaka prawdziwego można zapobiec, usuwając te części roślin, które uległy porażeniu.

Znanymi sposobami zwalczania mączniaka jest opryskiwanie roślin wyciągami lub wywarami z pokrzywy, skrzypu polnego oraz krwawnika pospolitego. Poleca się również gnojówki z wyżej wymienionych roślin. Im szybciej rozpoczniemy walkę z chorobą, tym większa będzie szansa na osiągniecie sukcesu.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://lovenatura.pl/maczniak-prawdziwy-w-uprawie-warzyw/
Twitter
INSTAGRAM

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)