Kasza jaglana – czyli jaglanka jest tylko jedna!

Jeszcze do niedawna zapomniana, niedoceniana, przez wielu wręcz znienawidzona – dziś przeżywa swój osobisty renesans. Kasza jaglana to bezsprzecznie królowa wśród kasz. Brak glutenu, korzystne właściwości zasadotwórcze, wspomaganie odporności, stymulowanie przemiany materii – to tylko kilka przykładów jej korzystnego wpływu na organizm człowieka.

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych odmian kasz. Powstaje z obłuszczonych ziaren prosa. Jest produktem bezglutenowym, który coraz częściej gości na talerzach osób dbających o zbilansowaną, bogatą w składniki odżywcze dietę. W najbardziej popularnej wersji występuje w postaci małych, żółtych ziarenek z charakterystyczną czarną plamką. Mimo dość wysokiej kaloryczności (ok. 350 kcal/100 gramów) i wysokiego indeksu glikemicznego (IG 71), jest coraz chętniej stosowana przez osoby przebywające na diecie odchudzającej. Jej wartości odżywcze i lecznicze czynią ją bezsprzecznie królową wśród kasz.

Naturalne lekarstwo na talerzu

Jedną z najważniejszych zalet kaszy jaglanej jest jej zasadotwórcze działanie – nie tylko nie zakwasza organizmu, ale również pozwala normalizować jego równowagę kwasowo-zasadową. Zawiera
także znaczne ilości antyoksydantów, które korzystnie wpływają na redukcję wolnych rodników, walkę ze starzeniem i przeciwdziałanie nowotworzeniu.
Kasza jaglana idealnie usuwa nadmiar wilgoci i śluzu z organizmu, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, co jest bardzo pomocne przy leczeniu kataru, chorób płuc i oskrzeli. Ponadto ma właściwości rozgrzewające, antywirusowe i antygrzybiczne, stymuluje odporność i pomaga usuwać toksyny z organizmu. Właściwy stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych reguluje poziom dobrego cholesterolu we krwi.
Jest lekkostrawna, nie uczula, zawiera niewiele błonnika, nie powoduje wzdęć ani fermentacji – dlatego może być z powodzeniem stosowana w diecie osób mających problemy z układem pokarmowym. Ponadto jest bardzo odżywcza, sycąca i poprawia przemianę materii. Posiada dużo białka i cennych węglowodanów złożonych, które uwalniane są do organizmu powoli, zapewniając stały i równomierny dopływ energii.

Kasza jaglana to bomba witaminowo-mineralna

Jaglanka posiada wysoki poziom witamin z grupy B (B1, B2, B6), które wspomagają pracę układu nerwowego i odpornościowego. Duże ilości żelaza sprawiają natomiast, że idealnie sprawdza się w
momentach większego zapotrzebowania na ten składnik (np. w czasie ciąży) i pomaga zapobiegać anemii. Zawartość miedzi wpływa korzystnie na pracę mózgu i przekazywanie neuroprzekaźników, a wysoki poziom magnezu wspomaga dodatkowo działanie układu nerwowego i mięśniowego. Witamina E oraz lecytyna korzystnie wpływają na pamięć, a fosfor pomaga dbać o zdrowe zęby i zwiększa wchłanialność wapnia. Jaglanka bogata jest również w krzem, którego działanie jest zbawienne dla stanu skóry, włosów i paznokci.

Uwaga na modę!

Kasza jaglana stała się w ostatnich latach bardzo popularnym, modnym składnikiem spożywczym. Należy mieć jednak na uwadze, że nie jest to produkt przeznaczony dla każdego – zwłaszcza w dużych ilościach. Dotyczy to przede wszystkim osób ze stwierdzoną niedoczynnością tarczycy – zawarty w jaglance inhibitor peroksydazy tarczycowej hamuje przyswajanie jodu. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny na kaszę jaglaną muszą również uważać cukrzycy – najlepiej dobierać do niej produkty niepodnoszące tak znacząco poziomu cukru we krwi.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://lovenatura.pl/kasza-jaglana-krolowa-kasz/
Twitter
INSTAGRAM

Źródło zdjęć:

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)