Kiedy i jak zbierać pokrzywę oraz jak ją prawidłowo suszyć?

Pokrzywa, choć przez wielu z nas uważana za popularny i uciążliwy chwast, ma wiele cennych właściwości leczniczych i od wieków jest cenionym ziołem w medycynie naturalnej. Warto włączyć ją do całorocznej diety. Jak zbierać pokrzywę, aby przygotowane z niej wywary były jak najzdrowsze? Kiedy jest najlepszy czas na zbiór tej rośliny?

Pokrzywa jest bardzo zdrowa – ale nie będzie już tak cenna dla naszego organizmu, jeśli wraz z nią dostarczymy sobie np. sporych ilości metali ciężkich. Bardzo ważne jest zatem miejsce, z którego będziemy zbierać rośliny. Najlepiej aby było ono oddalone od ulic i samochodów, a także od miasta i ludzi. Wybierzmy mądrze – zależy nam przecież na tym aby wzmacniać i leczyć organizm – nie dodatkowo go truć. Idealnym miejscem na zbieranie pokrzywy będzie zatem oddalona od zgiełku miasta łąka, ogród, sad. Co więcej – aby zachować jak najwięcej cennych właściwości ważne jest nie tylko gdzie, ale również jak zbierać pokrzywę, a także jak prawidłowo ją ususzyć i przechowywać.

Kiedy i jak zbierać pokrzywę?

a) Liście

Najlepszym czasem na zbiór liści pokrzywy (np. na herbaty, wywary) jest wczesna wiosna. Najbardziej cenne będą dla nas te rośliny, które nie weszły jeszcze w czas kwitnienia. Po okresie kwitnienia roślina nie jest już tak bogata w cenne dla naszego zdrowia mikroelementy. Jeśli planujemy zasuszyć większą ilość pokrzywy, najlepiej liście zbierać zatem w kwietniu i maju. Do suszenia na wywary/herbaty najlepiej nadają się wierzchołkowe liście młodych pędów. Najlepiej w tym celu wybierać do 3-4 liści z samego wierzchołka rośliny.

b) Całe rośliny

Całe rośliny (np. na sok, nalewkę, czy do płukanki do włosów) również najlepiej zbierać wczesną wiosną, przed okresem kwitnienia (początek kwietnia – połowa maja), ponieważ w starszych pędach zaczynają powoli gromadzić się cystolity, które w większych stężeniach mogą niekorzystnie wpływać na nerki.

c) Korzenie

Korzenie zbieramy już po sezonie. Wykopujemy je z ziemi jesienią, a następnie myjemy i bardzo dokładnie suszymy.

Jak suszyć pokrzywę?

Pokrzywę przed suszeniem dobrze jest porządnie opłukać z zanieczyszczeń i piasku. Listki rozkładamy pojedynczo, w odstępach, w miejscu zacienionym, przewiewnym, w temperaturze nie wyższej niż 35 stopni. Sprawdzi się idealnie kawałek papieru lub bawełniany ręcznik. Co kilka godzin delikatnie zruszamy całość, obracamy – tak aby wszystko równomiernie się suszyło. Bardzo ważne aby nie suszyć pokrzywy na słońcu (co tyczy się również innych ziół) – promienie słoneczne mogą spowodować, że roślina utraci część swoich walorów smakowych (wyparują olejki eteryczne) i leczniczych. Najlepiej jeśli listki wysuszą się same, możemy jednak wspomóc się suszarką do ziół lub ostatecznie piekarnikiem (pilnując jednak, aby temperatura nie przekroczyła 35 stopni, a para miała gdzie uchodzić – drzwiczki piekarnika otwarte). Jeśli suszymy metodą tradycyjną (bez suszarki i piekarnika) po około tygodniu powinniśmy mieć już gotowe, ususzone liście. Dobrze wysuszone liście pokrzywy utrzymają swój piękny zielony kolor (brązowe liście są oznaką nieprawidłowego suszenia), a na ich powierzchni widoczna będzie ponadto biała siateczka. Wysuszone liście pokrzywy przechowujemy w zaciemnionym miejscu, bez dostępu wilgoci – np w słoikach, papierowych torbach.

Podobnie postępujemy również z korzeniami pokrzywy, jednak tu możemy pozwolić sobie na odrobinę wyższą temperaturę. Korzenie rośliny możemy suszyć np w otwartym piekarniku w temperaturze do 50 stopni. Prawidłowo wysuszone korzenie powinny mieć jasną barwę.

Pokrzywa to nie tylko liście, pędy i korzenie!

Warto na tym etapie również dodać, że także kwiaty i owoce  pokrzywy możemy z powodzeniem zbierać (maj-czerwiec) i suszyć (podobnie jak liście). Są one zdecydowanie za mało znanym i niedocenianym surowcem. Zawierają sporą ilość cennych fitosteroli – korzystnie wpływają na układ hormonalny, dodają energii, zwiększają siły witalne organizmu i działają jak afrodyzjak. Można je stosować zarówno wewnętrznie (są jadalne – koktajle, sałatki, olej), jak i zewnętrznie (maseczka, peeling).

 

Nie wystarczy po prostu zebrać i wysuszyć pokrzywę by cieszyć się z jej cudownych właściwości – bardzo ważne jest to kiedy i jak zbierać pokrzywę, a także to jak prawidłowo ją ususzyć i przechowywać. Przestrzeganie kilku prostych zasad pomoże nam w pełni wykorzystać jej cenny skład.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://lovenatura.pl/jak-zbierac-pokrzywe/
Twitter

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)