KolacjeŚniadaniaZdrowe odżywianieZdrowe Przepisy

Chleb orkiszowy

Rate this post

Smaczny, zdrowy chleb orkiszowy – idealny na śniadanie. Chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze. Bardzo proste wykonanie – wykonany na drożdżach, wyjdzie każdemu!

Chleb orkiszowy jest znacznie zdrowszym zamiennikiem tradycyjnego białego pieczywa.  Zawiera dużo cennego błonnika, dobrych węglowodanów i minerałów (potas, wapń, żelazo, cynk), a także sporo witamin (A, D, PP, E, B) i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecany jest zwłaszcza dla osób, które mają problemy z sercem i układem pokarmowym.

W tej wersji polecamy Wam szybki chleb orkiszowy na drożdżach. Rewelacyjnie smakuje z domowym masłem!

Chleb orkiszowy – przepis

Bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i niesamowicie smaczny chleb orkiszowy. Pełen cennych składników odżywczych! Chleb można bez problemu mrozić – warto przygotować więcej bochenków jednocześnie.

Składniki na chleb orkiszowy:

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 35 g mielonego lnu
  • 35 g nasion chia
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g masła
  • 25 g miodu
  • 500 ml wody
  • 150 g nasion słonecznika

Przygotowanie chleba orkiszowego:

  • W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, drożdże, sól, len, chia).
  • Dodajemy miód, ciepłą (nie może być gorąca!) wodę, masło i miód.
  • Całość bardzo dokładnie wyrabiamy.
  • Dodajemy nasiona słonecznika (część zostawiamy do posypania bochenka przed pieczeniem).
  • Ciasto przekładamy do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  • Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni, po czym wyjmujemy chleb z formy i pieczemy kolejne 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.

Chleb orkiszowy idealnie smakuje ze słonecznikiem. Możesz dodać jednak do niego dla urozmaicenia również sezam lub mak – będzie równie smaczny!

Z powodzeniem możesz również upiec taki chleb na zakwasie.

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)